Miltä vuosi 2015 oikein näyttää? Talouskasvu? No, jaa, kukapa siitä tietää, tulee, jos on tullakseen. Ei se murehtimalla parane. Henkinen kasvu? Kaikki on omissa käsissä, mahdollisuuksia on paljon, mutta hyödynnämmekö niitä oikeasti vai painelemmeko menemään laput silmillä samoja vanhoja latuja, joita olemme ennenkin hiihdelleet?
Käsi sydämelle – mikä on oma vastauksesi?
Vuoden 2015 työelämä tulee varmasti olemaan täynnä erilaisia aistivirikkeitä, informaatiovirtoja, virtuaalikohtaamisia, yhteistyötä kollegojen ja muiden kumppaneiden kanssa. Vuoden 2015 työelämä tulee varmasti myös olemaan erilaisten prioriteettien yhteensovittamista, stressiä ja organisaatiokaavioiden uudelleenpiirtelyä tai muuta organisaatiohumppaa (kuuluu kai jo vuosikalenteriin?). Vuoden 2015 työelämä tulee toivottavasti kuitenkin olemaan keskittynyttä asioiden loppuunsaattamista ja uusien taitojen oppimista. Vuoden 2015 työelämä voisi myös olla hauskanpitoa ja naureskelua töitä paiskoessa – hyvät tulokset syntyvät niinkin, että hampaat eivät ole koko ajan irvessä.
Missä pitää petrata, jotta työstä voi nauttia ja saada onnistumisia epävakaassakin ympäristössä? Väitän, että meistä jokaisella ei ole pelkästään oikeus hyvään johtamiseen, vaan myös oikeus ja velvollisuus hyvään itsensä johtamiseen. Mitä itsensä johtaminen sitten oikein on? Kaikki siitä puhuvat, kuka sitä toteuttaisi hyvin? Helpommin sanottu kuin tehty – ehdottomasti! Miettiessäni asiaa, listasin henkilökohtaisesti suuria oivalluksia, jotka ovat lisänneet tunnetta siitä, että elän omannäköistäni elämää. Samalla kun luet listaani, voit miettiä, miltä sinun listasi näyttäisi.
Itsensä johtamisen oivallukseni
1. Itsetuntemus. Omat vahvuudet ja kehittämiskohteet pitää ymmärtää piinallisen hyvin, jotta voi kehittyä. Pitää olla rehellinen omalle itselleen ja avoin palautteelle. Ei se aina helppoa ole. Ainoa tie kehittymiseen, kuitenkin. Toisaalta, pitää kiinnittää myös huomiota siihen, että oma sisäinen puhe on riittävän kannustavaa. Monesti olemme itsemme pahimpia kriitikoita, ja hyvät asiat jäävät huomiotta. On tärkeää huomata myös pienikin kehittyminen. Kehittymistä voi olla joskus vaikea huomata, jos ei pysähdy arvioimaan toimintaansa. Mielenkiintoinen artikkeli aiheesta: ”Learning by Thinking: How Reflection Aids Performance”, koko artikkeli löytyy täältä http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2414478.
2. Rajojen asettaminen. En ole ponneton lastu laineilla vaan aktiivinen toimija, joka omilla toimillaan muuttaa asioiden suuntaa. En voi olettaa, että muut ymmärtävät prioriteettini, ne pitää kertoa selkeästi. Minun pitää ymmärtää omat prioriteettini, jotta voin niistä selkeästi kertoa. Kuulostaa yksinkertaiselta, muttei sitä aina ole.
3. Live and let live. Jokaisella on oma todellisuutensa, asioihin on niin monta näkemystä kun on ihmisiäkin. Ja se on ok. Jokainen on myös omanlaisensa, erilainen kuin minä. Ja sekin on ok. Homma voi silti – tai juuri siksi - toimia. Ei ole yhtä ainoaa, oikeaa tapaa. Ei myöskään kannata tuhlata energiaa asioihin, joita ei voi muuttaa.
4. Verkostoitumisen ja tuulettumisen merkitys. Oman kehittymisen ja kasvun kannalta on tärkeää hakeutua uudenlaisiin tilanteisiin ja tutustua erilaisiin, mielenkiintoisiin ihmisiin. On hyvä pitää mieli avoimena – kaikilta ihmisiltä ja kaikista tilanteista voi oppia jotain uutta. Tuulettuminen pitää suunnitella kalenteriin, muuten se jää helposti tekemättä kun arjen kiireet painavat päälle.
Oivallukset ovat tärkeitä mutta vielä tärkeämpää on jatkuva, sitkeä työ kohti parempaa. Mitä siis lupaan tänä vuonna tehdä enemmän tai mistä luopua?
Uudenvuodenlupaukseni
1. Vielä enemmän keskittymistä yhteen asiaan kerrallaan. Varaan riittävästi aikaa vaikeiden asioiden ratkomiseen, mielellään aamuisin.
2. Vielä enemmän arjen rutiiniasioiden automatisointia. En aio kuitenkaan lähteä Mark Zuckerbergin linjalle, että käyttäisin vain samanvärisiä paitoja, jottei aikaa kulu vaatteiden valitsemiseen. Viime vuoden suuri innovaatio oli se, että perheemme otti käyttöön viikkoruokalistat, joiden pohjalta tehtiin kauppalistat, ja muuten kaupassa ei käyty. Pieni askel ihmiskunnalle mutta suuri askel meille – aikaa ja päänvaivaa säästyi huimasti.
3. Stop negatiiviselle ajattelulle. Ihminen on luontaisesti ongelmakeskeinen. On helppo velloa ongelmissa, koska silloin ei tarvitse tehdä mitään. Kiinnitän huomiota, missä tilanteessa (väsyneenä, stressaantuneena) negatiivisia ajatuksia tulee ja keksin keinot käsitellä ne ja siirryn eteenpäin.
Mitkä ovat sinun uudenvuodenlupauksesi? Mitä teet tänä vuonna enemmän tai minkä tekemisestä luovut? Miten varmistat omalta osaltasi, että tästä vuodesta tulee parempi kuin edellinen?
Hyvää itsensä johtamista toivottaen,
Elina Välimaa
Partneri, seniorikonsultti
Ps. Lue Pertecin itsensä johtamisen konseptista lisää kollegani Davidin blogikirjoituksesta: http://pertecconsulting.blogspot.fi/2014/10/tips-and-tears-from-self-leadership.html .
No comments:
Post a Comment