Friday, March 15, 2013

Osaamisen johtaminen antaa strategialle siivet, suorituksen johtaminen moottorin


Osaamista pidetään strategiakirjallisuudessa yritysten tärkeimpänä kilpailutekijänä (Prahalad & Hamel 1990; Grant 1996). Toimintaympäristön nopeisiin muutoksiin pystyy vastaamaan yritys, joka luo itse oman tulevaisuutensa sisäisiin vahvuuksiinsa nojaten, jatkuvasti oppien ja kehittyen. Toimiva osaamisen johtamisen järjestelmä mahdollistaa yksilön ja organisaation uudistumisen. Osaamisen jatkuva kehittäminen voi olla niin yksilön, organisaation kuin laajemminkin koko yhteiskunnan kriittinen menestystekijä.
Milloin osaamisen johtaminen voi antaa strategialle siivet? Yritykselle kilpailuetua tuovien osaamisten määrittelyn pitää lähteä yrityksen vision, strategian ja strategisten tavoitteiden ytimestä – hyvin ylätasolta, mutta toisaalta hyvin tiukasti rajaten. Kaikki mitä yritys tekee ei luo kilpailuetua, joskus asia voi olla päinvastoinkin – mistä pitäisi luopua? Pitää pystyä kirkastamaan yrityksen ydinosaamiset: osaamisten, teknologioiden ja järjestelmien ainutlaatuiset yhdistelmät jotka tuottavat merkittävää lisäarvoa asiakkaalle ja toimivat “liimana” yrityksen liiketoiminta-alueiden välillä. Organisaation strateginen osaamisarkkitehtuuri muodostuu puumaiseksi rakenteeksi, joka alkaa ydinosaamisista ja menee, yksikkötason kriittisten osaamisten kautta, yksilön osaamistasolle. Joka tasolla, strategian punainen lanka pysyy mukana ja yritys pystyy kriittisesti tarkastelemaan vahvuuksiaan ja kehittämiskohteitaan. Määrittelyssä on kaikki olennainen muttei mitään ylimääräistä.
Miten osaamista johdetaan käytännössä? Mikä on toimiva osaamisen johtamisen järjestelmä? Toisaalta, missä loppuu suorituksen johtamisen prosessi ja osaamisen kehittäminen alkaa? Jos tätä tarkastelee yksilön näkökulmasta, työntekijälle on tärkeää ymmärtää mikä on hänen roolinsa: tehtävän tarkoitus, vastuualueet, avaintavoitteet ja tarvittavat osaamiset tehtävässä menestymiseen. Kun tähän linkataan organisaation strategiasta kumpuavat osaamistavoitteet, tulee osaamisen kehittäminen hyvin luontevasti kuvaan. Mihin yritys on menossa? Onko oma osaamiseni menossa samaan suuntaan? Kuinka minun / tiimini / yksikköni pitäisi kehittyä, jotta voimme vastata tulevaisuuden haasteisiin? Toisaalta, mikä oikeastaan innostaa minua – olenko oikeassa paikassa? Näitä kysymyksiä pitää avoimesti ja aidosti pohtia niin henkilökohtaisissa kehityskeskusteluissa kuin tiimin, osaston ja yrityksen kehittämisfoorumeilla.
Kun näiden keskusteluiden pohjalta muodostuu käsitys yrityksen osaamiskuiluista suhteessa strategiseen tahtotilaan, pitää myös muodostua konkreettinen toimintasuunnitelma kuilujen poistamiseksi. Käytännön tasolla toimintasuunnitelma voi sisältää henkilöstön koulutusohjelmia, mentorointia, coachingia, työnkiertoa, rekrytointeja – tärkeintä on tässäkin pitää strategian punainen lanka mukana, jotta kerran lentoon lähtenyt osaamisen kehittäminen menee oikeaan suuntaan - yrityksen vuosikello taustalla tikittäen.
Osaamisen johtaminen antaa strategialle siivet, suorituksen johtaminen moottorin – näillä molemmilla osa-alueilla Pertecillä on vahvaa, käytännönläheistä osaamista, jota haluamme jakaa kanssanne, jotta suomalainen johtamiskulttuuri pysyy maailman huipulla.
Ota yhteyttä, niin jutellaan siivistä ja moottoreista :=).
Elina Välimaa
Partner  
elina.valimaa@pertec.fi

No comments:

Post a Comment