Tuesday, October 28, 2014

Energiaa kehiin!

Pohdimme viime viikolla asiakkaan kanssa keinoja herättää eloon organisaation piilevä energia. Hänen mielestään se oli hautautunut jonnekin työmatkan varrelle, koska työpaikalle se ainakaan ei ollut kulkeutunut. Vielä synkemmän skenaarion mukaan sitä ei ole näkynyt ihmisten vapaa-ajallakaan.

Kyseinen johtaja eli vielä ensimmäistä sataa päiväänsä uudessa pestissään ja aistit olivat herkkinä uuden työympäristön toimintatavoille ja kulttuurille, tekemisen vireelle. Organisaatiossa henkilöstön kehittämiseen on panostettu paljon ja tulos- ja ilmapiirimittarit näyttivät hyviä arvoja, mutta aistittavissa oli muuta. Missä panostusten vaikuttavuus, mikä tappaa energian? Ja toisaalta: Mikä saa ihmiset antamaan kyselyihin ”kaikki hyvin”-vastauksia, vaikka olemus kertoo ihan muuta?

Yksinkertainen ja toimiva energialähde on rehellinen, arvostava palaute.

Millaiset asiat synnyttävät energiaa organisaatiossa? Energiaa ja motivaatiota syntyy osaamisen, hallinnan ja merkityksellisyyden kokemuksista sekä arvostuksesta ja luottamuksesta. Haasteet ja onnistumiset, yhdessä tekeminen ja kokeminen luovat positiivista draivia. Energiasyöppöinä on helppo tunnistaa negatiivisuus, arvostuksen, johtajuuden ja tavoitteiden puute tai asioiden huono organisointi.

Palautteen antaminen on osa  jokaisen organisaation jäsenen vastuuta.

Johtajuudesta ja esimiehen roolista managereina ja kaikkiin innostuksen henkeä puhaltavina leadereinä olemme puhuneet paljon, mutta mikä on yksilön vastuu paitsi työn tekemisessä niin myös tekemisen edellytysten kehittäjänä tai ainakin rehellisen palautteen antajana?
Johtaminen ei ole johtajien yksinoikeus tai velvollisuus, vaan yhä enemmän yhteistyötä. Organisaatiossa johdon tehtävä on määritellä yhteiset tavoitteet, pitää huolta suunnasta ja onnistumisen edellytyksistä; tehokkuuden, uudistumisen ja hyvinvoinnin tasapainosta. Yhtä lailla yksilön vastuulla on oman itsensä älykäs johtaminen ja tasapainosta huolehtiminen, josta kollegani Miko kirjoitti edellisessä blogissamme ”Kasva tai kuole”. Mikäli tasapaino ei ole kohdallaan tarvitaan avointa keskustelua ja yhteistä panostusta tilanteen parantamiseksi.

Hyvä esimies huomaa ja osaa kysyä, hyvä alainen osaa avata suunsa ja myös edellyttää hyvää johtamista.

Jos organisaatiossa mittareiden mukaan on ”kaikki hyvin”, mutta toimeenpaneva energia karkaa, mitä on tehtävissä? Kaikki johtaminen lähtee itsensä johtamisesta. Organisaationkin on aika katsoa itseään peiliin: miten organisaation arvot ja käytännön tekeminen kohtaavat?
Jim Collins, tämän vuoden Nordic Business Forumin loistava pääpuhuja,  kirjailija ja leadership-guru puhuu arvojen ja käytäntöjen yhteensopimattomuuden aiheuttamista hidasteista, energiasyöpöistä. Organisaation todelliset ja muuttumattomat arvot ovat sen toimintakulttuurin perusta. Prosessien ja käytäntöjen täytyy muuttua tilanteen mukaan ja tukeutua arvoihin.

”Live your values, adjust practices!”

Olemmeko uponneet historian saatossa luotujen, ristiriitaistenkin käytäntöjen viidakkoon? On organisaation kuolleiden käytäntöjen siivouspäivien aika!



Keskustellaan, ota yhteyttä!
Marita Hänninen, Partneri, Sertifioitu Business Coach,
p. 040 566 0389




No comments:

Post a Comment