Friday, April 13, 2012

Työn imu tarttuu


Lähdetkö aamuisin mielellään töihin?
Koetko työsi mielekkääksi?
Nautitko työstäsi?
Oletko ylpeä työstäsi ja sinnikäs myös vastoinkäymistenkin hetkinä?

Työn imulla tarkoitetaan aidosti myönteistä tunne- ja motivaatiotilaa työssä. Työn imua voidaan kokea kaikissa ammateissa ja kaikilla aloilla. Työn imun kokemus on myönteisessä yhteydessä työntekijän terveyteen ja onnellisuuteen. Lisäksi työntekijöiden kokema työn imu vaikuttaa positiivisesti hyvään työsuoritukseen ja organisaation taloudelliseen menestykseen.

Hollantilaiset työ- ja organisaatiopsykologian tutkijat Wilmar Scaufeli ja Arnold Bakker ovat työn imu (work engagement) –tutkimuksen pioneerit. Tutkija Jari Hakanen Työterveyslaitokselta on kehittänyt ja validoinut suomalaisen työn imu –käsitteen. Työterveyslaitoksella on tutkittu yli 16 000 suomalaisen työntekijän ja johtajan kokemusta työn imusta. Tulosten mukaan toimialasta ja ammatista riippuen vähintään joka kymmenes kokee työn imua päivittäin. Useissa ammateissa joka viides tai kuudes kokee päivittäistä työn imua. Toimialasta riippumatta kaksi kolmesta suomalaista työntekijästä kokee tarmokkuutta, omistautumista ja uppoutumista vähintään kerran viikossa.

Jotta työntekijät aidosti kukoistaisivat työssään, tulee heidän kokea työn imua useammin kuin kerran viikossa. Suomessa naiset kokevat työn imua useammin kuin miehet. Iäkkäämmät työntekijät kokevat työn imua useimmin kuin nuoret ja määräaikaiset työntekijät kokevat työn imua useimmin kuin vakinaiset työntekijät. Hakasen mukaan työn imulle näyttää olevan hyväksi, mitä useampia lapsia kotona. Naisia, iäkkäitä työntekijöitä, määräaikaisia ja pienten lasten vanhempia luonnehditaan usein työelämän oireilijoiksi, mutta heissä löytyy hyvinvointipotentiaalia, jota organisaatioiden kannattaa vaalia!

Työn imussa toimii myös vastavuoroisuuden periaate: kun hyvä johtaminen ja työolot synnyttävät työn imua, haluaa työntekijä tehdä työnsä parhaalla mahdollisella tavalla. Työn imulla on myös ominaisuus tarttua työntekijästä toiseen tai tiimistä yksilöön.

Kristiina Halonen
Pertec-Consulting Oy

No comments:

Post a Comment