Thursday, July 31, 2014

Tulevaisuuden johtaja johtaa edestä, sivulta ja takaa


Tulevaisuuden johtamista kuvaa yllätyksellinen ja kompleksinen toimintaympäristö, jossa on varauduttava toistuviin epäjatkuvuuksiin ja kriiseihin. Globalisaatio ja digitalisaatio ovat johtaneet verkostotalouteen ja organisaatioiden sekä työn pirstoutumiseen.
Tällaisia muutoksia kuvataan Pertecin julkaisemassa uudessa kirjassa ”Tulevaisuuden johtaminen 2020”, jonka on toimittanut Pentti Sydänmaanlakka ja muina kirjoittajina ovat kaikki Pertecin konsultit.
Uusi  johtamisympäristö asettaa johtamiselle, johdettaville ja johtajille kovia haasteita. Johtaminen on päivitettävä tähän aikaan; myös johdettavien on osallistuttava johtamiseen ja tarvitaan viisaita johtajia, jotka osaavat johtaa edestä, sivulta ja takaa.
Viisas johtaja osaa johtaa omalla esimerkillään. Hän on näkijä ja tekijä, joka saa muut seuraamaan itseään. Hän on myös yhdessä tekijä, joka osaa antaa tilaa muille ja hyödyntää tiimissä olevan kaiken osaamisen. Hän osaa myös seurata muita ja asettua tilanteen mukaan taka-alalle. Hänen ei tarvitse eikä hän halua olla aina esillä. Viisaan johtajan tehtävänä on johtaa onnistumisia eri rooleissa tilanteen mukaan.
Viisas johtaja on monipuolisesti älykäs – käytännöllisesti, rationaalisesti, emotionaalisesti, henkisesti, kulttuurillisesti – ja hänellä on laaja-alaista, syvällistä ja käytännöllistä tietoa, jonka avulla hän osaa elää hyvin ja eettisesti. Viisas johtaja luo hyvää elämää itselleen ja muille sekä ymmärtää myös inhimillisiä heikkouksia. Viisas johtaja osaa elää kaiken epävarmuuden ja epäoikeudenmukaisuuden keskellä rohkeasti unelmiinsa uskoen ja ilman perusteettomia uskomuksia. Viisas johtaja ei osaa ennustaa, mutta hänen on osattava ennakoida tulevaisuutta. Tämän merkitys johtamisessa tulee korostumaan.
Tulevaisuuden ennakointi on herkkyyttä lukea nykyisyydestä ja menneestä tulevaisuuden ituja. Se on analyysiä ja synteesiä megatrendeistä, skenaarioista ja heikoista signaaleista. Se vaatii, ei vain rationaalista, vaan myös käytännöllistä, emotionaalista, henkistä ja kulttuurillista älykkyyttä sekä ripauksen intuitiota.
Miten sitten johtaminen muuttuu? Johtamisen käytännöt ovat päivitettävä tulevaan toimintaympäristöön, mutta johtamisen ydin säilyy samana.  Uuden johtamisen tärkeimpinä kulmakivinä ovat systeemiajattelu, laaja verkostoituminen ja yhteistoiminta, läpinäkyvyys, tasapainoinen johtaminen, kokonaisvaltainen ihmiskäsitys, kollektiivinen johtajuus ja monitasoinen johtaminen.
Älykäs johtaminen 7.0 on johtamisen innovaatio, joka kyseenalaistaa vanhat näkemykset johtamisesta ja jossa johtaminen on päivitetty vastaamaan näihin nykyisen toimintaympäristön haasteisiin.  Älykäs johtaminen pohjautuu syvälliseen aikaisempien johtamismallien analysointiin ja pitkään käytännön kokemukseen johtajana sekä johdon kehittäjänä. Siinä yhdistyvät johtamisen käytäntö ja teoria innovatiivisella tavalla peilattuna nykyiseen nopeasti muuttuvaan toimintaympäristöön.
Johtamisen nähdään tapahtuvan seitsemällä tasolla: itsensä johtaminen, yksilöiden johtaminen, tiimin johtaminen, virtuaalitiimin johtaminen, organisaation, verkoston ja ekosysteemin johtaminen. Jokaisella tasolla on omat haasteensa, jotka vaativat tietynlaista osaamista ja viisas johtaja kehittää systemaattisesti monipuolisesti omaa ja organisaationsa johtamisosaamista. Älykäs johtaminen 7.0 on johtamisen konkreettinen ja kokonaisvaltainen viitekehys, viisaan johtajan työkalupakki, joka auttaa meitä määrittämään ja arvioimaan, mitä on hyvä johtaminen käytännössä.
Älykkään ja hyvän johtamisen käytäntöjä tarkastellaan myös usean puhujan voimin Pertecin juhlaseminaarissa, joka järjestetään 14.8.2014 Hanasaaressa.
Pentti Sydänmaanlakka